بررسی تطبیقی خوردنیها و آشامیدنیها حلال و حرام در دوران عباسی با دستورات اسلامی و تاثیر ملل دیگر بر آن

بررسی تطبیقی خوردنیها و آشامیدنیها حلال و حرام در دوران عباسی با دستورات اسلامی و تاثیر ملل دیگر بر آن

اطعمه و اشربه در اسلام
خوردنیها و آشامیدنیهای معمول دوران عباسی
اطعمه و اشربه مرسوم مردم در عصر عباسیان
تاثیر ملل دیگر بر برنامه غذایی مردم در دوران عباسی
بررسی تطبیقی خوردنیها و آشامیدنیها حلال و حرام در دوران عباسی با دستورات اسلامی و تاثیر ملل دیگر بر آن
دانلود پایان نامه كارشناسی ارشد رشته تاریخ تمدن و ملل اسلامی

رفتن به سایت اصلی

دانلود پایان نامه كارشناسی ارشد رشته الهیات و معارف اسلامی-گرایش تاریخ تمدن و ملل اسلامی

بررسی تطبیقی خوردنیها و آشامیدنیها حلال و حرام در دوران عباسی با دستورات اسلامی و تاثیر ملل دیگر بر آن

 

چکیده:

در آغاز حکومت عباسیان به دلیل آنکه دست‌اندرکاران حکومت اسلامی، بعد از دودمان نژادپرست بنی‌امیه روی کار آمدند و ملل مختلف با زبانها و فرهنگهای متفاوت وارد حوزه اسلامی شدند، مسائل اجتماعی و از آن جمله اطعمه و اشربه تحولی عظیم پیدا کرد.موضوع تحقیق اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در دوره عباسیان از ابتدا تا سال 656(ه.ق) است و روش کار به صورت کتابخانه‌ای و بهره‌برداری از منابع موجود و استفاده از نظرات محققین بوده و پژوهش حاضر شامل معرفی باب فقهی و آداب دینی اطعمه و اشربه (حلال و حرام)، تجارت و بازرگانی و محصولات آن دوره، ادیان گوناگون و تأثیر آنها بر روی اعراب بخصوص در باب خوردنیها و آشامیدنیها، جشن‌ها و اعیاد اسلامی، رسوم دارالخلافه در این رابطه، غذای اعراب و انواع مختلف آن، وسایل و ظروف طبخ غذا و… می‌باشد.

 

در عصر جاهلیت و صدر اسلام، اغلب مردم عرب از غذاهای ساده‌ای استفاده می‌کردند اما پس از اسلام، سبک غذاها تغییر پیدا کرد. یکی از دلایل این تغییر ، تماس آنان با ملل دیگر بخصوص ایرانیان بود. مهمترین تأثیرگذاری از جانب ایرانیان بود که برخی خلفا حتی در رعایت آداب شاهانه از پادشاهان قدیم ایران مانند اردشیر و بهرام‌گور متابعت می‌کردند.در باب شراب نیز یهودیان و بخصوص مسیحیان، اثرگذار بودند. مسیحیان در جشنهای خود از شراب استفاده می‌کردند و حتی در برخی دیرها آن را تهیه و به فروش می‌رساندند و مشترک بودن محل زندگی آنان با مسلمانان باعث استفاده از شراب در بین برخی مسلمانان شد.

 

نتیجه اینکه در پژوهش حاضر، انواع اطعمه و اشربه معمول و مرسوم در دوران عباسیان مورد بررسی و تحقیق قرار داده شد و مباحثی از جمله اغذیه حرام و حلال و انواع اشربه و اطعمه و تأثیر ملل مختلف مخصوصاً ایرانیان بر نوع و سبک غذاهای اعراب و تأثیر ادیان گوناگون بخصوص مسیحیان بر اشربه(مشروبات الکلی)، براساس منابع و مآخذ موجود نوشته شده است.

 

 

 

کلمات کلیدی:

دوران عباسی

تاثیر پذیری از ملل

خوردنیها و آشامیدنیها حلال و حرام

 

 

 

مقدمه

تاریخ بزرگترین معلم و درس‌آموز انسان است و مطالعه و بررسی آن از ضرورتهای زندگی هر انسانی است که اندیشه و تفکر از عناصر زندگانی او به شمار می‌رود. در قرن دوم هجری تحول شگرفی در تاریخ سیاسی اسلام پدید آمد. خلافت عباسی در سال 132(ه‍.ق) با کمک ایرانیان اعلام موجودیت کرد و صفحات تازه‌ای در تاریخ ملتهای مسلمان گشوده شد.تمدن عصر عباسی، به تنهایی یک جهان است. بنابراین سخن گفتن از آن، سخن از تمدنِ جهانی در طولانی‌ترین دوره‌ای است که تاریخ قرون میانه می‌شناسد. این دوره، پنج قرن و اندی به درازا کشید و بر همه جهان قدیم سایه انداخت و بیشترین بخشِ شناخته شده زمین را با همه گونه‌های جغرافیایی، سیاسی و ثروت اقتصادی آن در برگرفت. عباسیان به دلیل غنای فرهنگی و نقش مؤثر ایرانیان در تأسیس خلافت عباسی، به طور چشمگیری از فرهنگ و آداب و رسوم درباری ایرانیان بخصوص در بخش اطعمه و اشربه سود بردند.

 

نیاز انسان به غذا یکی از نیازمندیهای اساسی است  زیرا به وسیله آن سدّجوع کرده و به حیات خود ادامه می‌دهد و اهمیت آن به حدی است که بر دیگر نیازهای انسان مقدم است. برای رشد و ساخته شدن اجزاء بدن و فعالیتهای حیاتی، خوردن غذا به حد ضرورت لازم است. این اهمیت، موجب تلاش و توجه بیشتر بشر برای دستیابی و روی آوردن به تنوع غذایی و کسب تجربه بیشتر در انتخاب غذاهای بهتر و لذیذتر شد تا ضمن پاسخگویی به نیازهای بدنی، ذائقه او را نیز ارضاء کند. غذا در عصر جاهلی و صدر اسلام عموماً ساده بود و غالباً شیر و لبنیات، خرما و حبوبات و اندکی گوشت بود که خانواده‌های ثروتمند و با مکنت می‌خوردند. اینها عموماً غذاهای ساده‌ای بود. اما همینکه اعراب با بیگانگان بخصوص با ایرانیان آشنا شدند، از نظر تنوع غذایی تغییرات فراوانی در آنها به وجود آمد. 

 

اوج پیشرفت در فراگیری غذاها مربوط به زمان هارون‌الرشید می‌باشد. خلفا و حکمرانان نخستین کسانی بودند که غذاهای جدید تناول کردند. در دوره امویان برخی از این غذاها شناخته شد اما در عصر عباسی این تحول و تنوع گسترده‌تر شد و رفاه عمومی و شرایط مناسب موجب شد که توده مردم در این باره با بزرگان و ثروتمندان همراهی کنند به طوری که باعث تدوین تألیفات چندی در فن آشپزی شد. ابن ندیم بیش از ده عنوان کتاب آشپزی در الفهرست ثبت کرده؛ از جمله کتب الطبیخ (بغدادی)، فضائل السکباج (جحظه 326 ه‍/941م، شاعر و خواننده قرن چهارم)، الطبیخ (ابراهیم بن عباس موصلی)، الطبیخ (مرضی رازی)، الطبیخ (ابن ماسویه)، همین عنوان از احمد بن طبیب سرخسی و دیگران. 

 

 

 

 

فهرست مطالب

 

فصل اول: کلیات 

چکیده

مقدمه

هدف از پژوهش 

بیان مساله

 

فصل دوم: آراءاسلام در باب تغذیه 10

1- فلسفه غذا خوردن و آراءمعصومین علیهم السلام در این رابطه 12

زیان های ظاهری و باطنی پُرخوری 14

فایده‌های ظاهری و باطنی کم خوری 19

2- آداب سفره و غذا خوردن وآراء معصومین علیهم السلام در این رابطه 20

الف) آداب غذا خوردن 21

ب) آداب سفره 24

3- آداب آشامیدن 25

– آب 25

– شیر 26

– عسل 27

– سرکه 27

 آداب آشامیدنی‌ها از نظر معصومین علیهم السلام 28

4- غذاها و آشامیدنی های حرام 29

از محرماتی که در اینجا مورد بحث قرار می‌گیرد 31

الف- خمر   32

خمرازدیدگاه آیات و روایات 33

انواع خمر و حکم آنها 37

ب- خون 38

ج- گوشتهای حلال و حرام 38

خوردن محرمات در وقت اضطرار 40

 

فصل سوم: اوضاع اجتماعی، اقتصادی و مذهبی عصر عباسیان 

1- پیشینه بازرگانی و تجارت در بین اعراب قبل از اسلام و در صدر اسلام 43

2- محصولات 46

3- بغداد و بازارهای آن در عصر عباسیان 55

شکل بازارها 66

نقش زنان در بازارها 67

4- تأثیر ادیان بر تجارت اسلام 68

5- جشن ها 80

جشنهای دینی اسلامی 80

جشن های محلی 84

 

فصل چهارم: آداب و رسوم معیشت در عصر عباسی 

1- اطعمه و اشربه خلفا و وزراء دولت عباسی 93

آداب المائده،آداب سفره 108

2-شرابخانه ها 117

شربت خانه(خزانةالشراب) 120

شرابکده ها 123

3- مجالس شراب 126

استعمال حشیش 135

تریاک 136

 

فصل پنجم: تغذیه در عصر عباسی

ادویه و خوشبوکننده ها 138

اجزای خوشبوکننده 140

ظروف و وسایل آشپزخانه 141

غذای اعراب 154

خوراکهای گوشتی 156

ماهی و خوراکهای آن 163

خوراکهای گیاهی 165

خوراک تنگدستان 170

خوراکهای مشترک توانگران و تنگدستان 174

از غذاهایی که با استفاده از خرما درست می شد 175

روغن وپیه 176

نان 177

برنج 182

مشاغل مربوط به اغذیه 184

بهای خوراکی 185

قیمتها در زمانهای عادی 187

بهای اجناس در آشوبهاوکمیابی 188

کارکنان آشپزخانه 193

هزینه آشپزخانه سلطنتی 194

نوشیدنیها در این دوره 198

نوشیدنیهای حلال و حرام 199

شیر و محصولات آن 202

آب 204

شیرینیها و حلویات 205

مواد شیرین‌کننده 208

نقل 210

ترشی‌ها و چاشنی‌ها 211

میوه 212

زمان‌بندی غذاها 216

پرهیز و علوم غذایی 217

نگاهداری و حفاظت 240

سوخت 253

نتیجه‌گیری 265

فهرست منابع 267

چکیده انگلیسی 270

 

 

 

 

 

 

 

بررسی مسؤولیت مدنی دولت در فقه امامیه و حقوق موضوعه

بررسی مسؤولیت مدنی دولت در فقه امامیه و حقوق موضوعه مسؤولیت مدنی دانلود مقاله مسؤولیت مدنی دولت مسؤولیت مدنی دولت در فقه امامیه مسؤولیت مدنی دولت در حقوق موضوعه دانلود مقاله مسؤولیت مدنی دولت بررسی مسؤولیت مدنی دولت در فقه…

حریم های عفاف در قرآن

حریم های عفاف در قرآن عوامل حفظ شخصیت و محبوبیت زن مهم ترین فلسفه ی عفاف حریم های عفاف در قرآن مراتب حجاب و پوشش اسلامی یکی از فلسفه های اجتماعی حجاب دانلود تحقیق حریم های عفاف در قرآن رفتن…

مفهوم و ماهیت خلاقیت و بررسی عوامل تاثیر گذار بر نوشتن خلاق

مفهوم و ماهیت خلاقیت و بررسی عوامل تاثیر گذار بر نوشتن خلاق دانلود پایان نامه نوشتن خلاق دانلود پایان نامه خلاقیت نوشتاری عوامل موثر بر پروش خلاقیت نوشتاری بررسی عوامل تاثیر گذار بر نوشتن خلاق بررسی عوامل تاثیر گذار بر…

تشریح و توصیف نظریه ثمن شناور

تشریح و توصیف نظریه ثمن شناور ثمن در عقد بیع عقد بیع با ثمن شناور پایان نامه بیع با ثمن شناور بیع با ثمن شناور در حقوق تطبیقی بیع با ثمن شناور از دیدگاه حقوق ارزش و کارکرد شناور بودن…

پروژه رشته کامپیوتر گرایش نرم افزار با عنوان سایت اتحادیه كتاب فروشان

پروژه رشته کامپیوتر گرایش نرم افزار با عنوان سایت اتحادیه كتاب فروشان سیستم کتابخانه اصول طراحی صفحات وب سایت اتحادیه كتاب فروشان اتوماسیون و آنالیز سیستم کتابخانه موجودیتهای سیستم کتابخانه دانلود پروژه رشته کامپیوتر گرایش نرم افزار با عنوان سایت…

بررسی دیدگاههای نظری درباره مهارتهای مقابله ای

بررسی دیدگاههای نظری درباره مهارتهای مقابله ای کلمات کلیدی : تعریف مهارتهای مقابله ای مهارت های مقابله ای مسئله مدار ارزیابی سبک های مقابله ای تفاوتهای فردی در سبکهای مقابله ای دیدگاههای نظری مهارتهای مقابله ای  سبک های راهبردهای مقابله…

بررسی حقوقی معیارهای احراز رابطه کارگری و کارفرمایی و نقد رویه دیوان در این زمینه

بررسی حقوقی معیارهای احراز رابطه کارگری و کارفرمایی و نقد رویه دیوان در این زمینه رابطه کارگری و کارفرمایی احراز رابطه کارگری و کارفرمایی معیارهای احراز رابطه کارگری و کارفرمایی نحوه احراز رابطه کارگری و کارفرمایی دانلود مقاله رشته حقوق…

مبانی نظری و پیشینه تحقیق ​​​​​​​سبک های مقابله با استرس 96 صفحه

مبانی نظری و پیشینه تحقیق ​​​​​​​سبک های مقابله با استرس 96 صفحه کلمات کلیدی : فصل دوم پایان نامه ​​​​​​​سبک های مقابله با استرس مبانی نظری ​​​​​​​سبک های مقابله با استرس پیشینه تحقیق ​​​​​​​سبک های مقابله با استرس پیشینه داخلی…

نقش گروه های فشار اسرائیل محور در سیاست گذاری خارجی در آمریكا

نقش گروه های فشار اسرائیل محور در سیاست گذاری خارجی در آمریكا کلمات کلیدی : پایان نامه اسرائیل قدرت اسرائيل در آمريكا سیاست گذاری خارجی در آمریكا روابط ايالات متحده آمريكا و اسرائيل  جایگاه اسرائیل در سیاست گذاری خارجی در…

پروپوزال شناسایی نهاد وقف و حقوق موقوفه، تبیین موانع و تنگناها و ارائه راه حلهایی برای برای افزایش بهره وری

پروپوزال شناسایی نهاد وقف و حقوق موقوفه، تبیین موانع و تنگناها و ارائه راه حلهایی برای برای افزایش بهره وری شناخت نهاد وقف تبیین موانع و تنگناهای نهاد وقف شناخت حقوق موقوفه افزایش بهره وری نهاد وقف پروپوزال راهکارهای حقوقی…

پاورپوینت رشد حرکتی در دوره های پیش و پس از تولد و نوزادی

پاورپوینت رشد حرکتی در دوره های پیش و پس از تولد و نوزادی کلمات کلیدی : پاورپوینت رشد حرکتی در دوره های پیش و پس از تولد و نوزادی رشد حرکتی در دوره های پیش و پس از تولد و…

پروپوزال ارزیابی علل تاثیرگذار بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری

پروپوزال ارزیابی علل تاثیرگذار بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری ارزش ویژه برند عوامل مؤثر بر ارزش ویژه برند ارزش ویژه برند مقصد گردشگری عوامل مؤثر بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری رویکردهای سنجش ارزش ویژه برند مقصد گردشگری شاخصهای…

مدیریت بستر شبکه های اجتماعی با استفاده از شبکه های مبتنی با نرم افزار

مدیریت بستر شبکه های اجتماعی با استفاده از شبکه های مبتنی با نرم افزار کلمات کلیدی : پایان نامه در مورد sdn شبکه های مبتنی بر نرم افزار پایان نامه کارشناسی ارشد sdn مدیریت زیرساخت شبکه های اجتماعی بسترهای آزمایشی…

فمینیسم و جرم‌شناسی

فمینیسم و جرم‌شناسی فمینیسم جرم شناسی بزهكاری زنان بزه دیدگی زنان سیاست‌ جنایی افتراقی تأثیر فمینیسم بر حقوق زنان فمینیسم و سیاست جنایی افتراقی انواع جرم شناسی فمینیستی پیشینه فمینیسم در جرم شناسی انجام پایان نامه خرید پایان نامه همکاری…

بررسی پوشش اجتماعی مرد و زن مسلمان با تاکید بر دیدگاه عقل و فطرت

بررسی پوشش اجتماعی مرد و زن مسلمان با تاکید بر دیدگاه عقل و فطرت پوشش در قرآن حدود حجاب در قران پوشش زن در قران محدوده حجاب در قرآن پوشش زن در اسلام پوشش مردان در اسلام پوشش در قرآن…

مبانی نظری و پیشینه تحقیق ویژگی ها و نظریه های شخصیت

مبانی نظری و پیشینه تحقیق ویژگی ها و نظریه های شخصیت مبانی نظری ویژگی های شخصیت دانلود مبانی نظری ویژگی های شخصیت پیشینه تحقیق ویژگی های شخصیت ادبیات نظری ویژگی های شخصیت فصل دوم پایان نامه ویژگی های شخصیت مبانی…

پاورپوینت آشنایی با انواع حشرات، آفت کش ها و تجهیرات کاربردی

پاورپوینت آشنایی با انواع حشرات، آفت کش ها و تجهیرات کاربردی پاورپوینت پاورپوینت آشنایی با انواع حشرات و آفت کش ها طبقه بندی حشرات نقش سوسکها در انتقال بیماري راههای کنترل حشرات در خانه تعریف آفت کش آفت کش ها…

بررسی تورم در سالهای 1381 تا 1388 در اقتصاد ایران

بررسی تورم در سالهای 1381 تا 1388 در اقتصاد ایران تورم تولید نرخ ارز دستمزد نقدینگی روش ARDL شاخص قیمت کالاهای وارداتی دانلود پایان نامه رشته اقتصاد بررسی تورم در سالهای 1381 تا 1388 در اقتصاد ایران بررسی تورم در…

مبانی نظری و پیشینه تحقیق مدیریت ارتباط با مشتری 15

مبانی نظری و پیشینه تحقیق مدیریت ارتباط با مشتری 15 مبانی نظری مدیریت ارتباط با مشتری پیشینه مدیریت ارتباط با مشتری دانلود مبانی نظری مدیریت ارتباط با مشتری پیشینه تحقیق مدیریت ارتباط با مشتری ادبیات نظری مدیریت ارتباط با مشتری…

مشخصه ها و روشهای قاچاق انسان و پیامدهای آن از دیدگاه های مختلف

مشخصه ها و روشهای قاچاق انسان و پیامدهای آن از دیدگاه های مختلف پایان نامه قاچاق انسان تبعات مختلف قاچاق انسان ویژگی های قاچاق انسان قصد قاچاقچیان برای ارتکاب جرم شیوه ها ی قاچاق انسان قاچاق اعضای بدن انسان پایان…

پاورپوینت سیستم مدیریت عملکرد کارکنان (فصل هشتم کتاب مدیریت منابع انسانی آرین قلی پور)

پاورپوینت سیستم مدیریت عملکرد کارکنان (فصل هشتم کتاب مدیریت منابع انسانی آرین قلی پور) دانلود پاورپوینت فصل هشتم کتاب مدیریت منابع انسانی آرین قلی پور با موضوع سیستم مدیریت عملکرد کارکنان پاورپوینت کتاب مدیریت منابع انسانی آرین قلی پور پاورپوینت…

مبانی نظری و پیشینه تحقیق شیوه های فرزندپروری 2

مبانی نظری و پیشینه تحقیق شیوه های فرزندپروری 2 مبانی نظری سبک های فرزندپروری مبانی نظری سبک های فرزند پروری تاریخچه شیوه های فرزندپروری پیشینه سبک های فرزند پروری پیشینه تحقیق شیوه های فرزند پروری پیشینه تحقیق سبک های فرزند…

تئوریهای محتوایی و رضایت شغلی و رابطه آن با رضایت شغلی

تئوریهای محتوایی و رضایت شغلی و رابطه آن با رضایت شغلی نظریه های انگیزش تئوری‌های محتوایی سنجش رضایت شغلی نظریه‌های رضایت شغلی رابطه انگیزش با رضایت شغلی فاکتورهای مؤثر در رضایت شغلی پیشینه مطالعات در مورد رضایت شغلی دانلود مقاله…

حل تمرین کتاب مبانی آمار ریاضی دکتر پارسیان

حل تمرین کتاب مبانی آمار ریاضی دکتر پارسیان کلمات کلیدی : حل تمرین کتاب مبانی آمار ریاضی دکتر پارسیان رفتن به سایت اصلی حل تمرین کتاب مبانی آمار ریاضی دکتر پارسیان در این فایل علاوه بر حل تمرین‌های فصل‌های 2-10،…

مبانی نظری و پیشینه تحقیق ارزش ویژه برند مقصد گردشگری 70 صفحه

مبانی نظری و پیشینه تحقیق ارزش ویژه برند مقصد گردشگری 70 صفحه کلمات کلیدی : مبانی نظری ارزش ویژه برند مقصد گردشگری دانلود مبانی نظری ارزش ویژه برند مقصد گردشگری پیشینه تحقیق ارزش ویژه برند مقصد گردشگری ادبیات نظری ارزش…

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *